Tuin info
Image default
Tuin verlichting

Tuinverlichting plaatsen? Maak een verlichtingsplan!

Bij verlichting plaatsen in uw tuin, is het verstandig om hiervoor een verlichtingsplan te maken. Op deze manier weet u zeker dat u uw verlichting op een juiste manier in uw tuin plaatst en kunt u deze uw tuin ook optimaal tot zijn recht laten komen in het donker.

 

Stappenplan en tips voor het maken van een verlichtingsplan

 

We zullen hieronder de verschillende stappen doorlopen voor het maken van een verlichtingsplan. Ook zullen we een aantal handige en praktische tips bespreken.

 

Stap 1: tuinschets maken

Voor uw verlichtingsplan maakt u eerst een tuinschets op schaal. Meet uw tuin op en teken deze nauwkeurig na in de vorm van een plattegrond.

 

Stap 2: zichtlijnen intekenen

Teken op de plattegrond de zichtlijnen in. Dit zijn de lijnen vanuit de plaatsen in huis in de richtingen waarin u de tuin in kijkt.

 

Stap 3: Elementen accentueren

Geef aan op de plattegrond welke elementen u belangrijk vindt in uw tuin en wilt accentueren. Denk hierbij aan bepaalde bomen, struiken of bijvoorbeeld een waterpartij of terras.

 

Stap 4: Functioneel licht intekenen

Om te zorgen voor goed zicht en ook veiligheid in uw tuin, gebruikt u functioneel licht dat is voorzien van een felle lichtbron. Geef deze plekken aan op de plattegrond, denk hierbij aan looppaden, de buitendeur zelf maar ook bijvoorbeeld een schuurtje of een plaats voor de vuilnisbak.

 

Stap 5: Decoratief licht intekenen

Om een mooi en speels effect in uw tuin te creëren gebruikt u decoratief licht. Zo kunt u op bepaalde plaatsen zacht en sfeervol licht plaatsen en op andere plekken accenten creëren. Geef dit duidelijk aan op de plattegrond. Op welke plaatsen in de tuin wilt u welke soort sfeer creëren? Wilt u hierbij gebruik maken van warm of juist koel licht, groot en fel licht of juist zacht en klein licht?

 

Stap 6: Grond spots intekenen

Kleine spots zijn ideaal om paden mee aan te lichten. Op deze manier worden zichtlijnen ook daadwerkelijk zichtbaar in het donker, ook creëert dit diepte in de tuin.

 

Stap 7: Bovengrondse spots intekenen

Bovengrondse spots zijn ideaal om bijvoorbeeld borders mee te verlichten.

 

Stap 8: Wandverlichting intekenen

Wandverlichting is prima geschikt naast een deur of om tegen schuttingen aan te bevestigen. Vaak zijn dit soort lampen voorzien van een bewegingssensor.

 

Stap 9: Spotjes intekenen

Met spots die u kunt richten kunt u eenvoudig de de elementen die u belangrijk vindt accentueren door het licht er op te laten schijnen. Door bijvoorbeeld bomen en struiken vanuit onder zacht uit te lichten door middel van spotjes kunt u de hoogte in uw tuin benadrukken.

 

De perfecte balans in uw tuin, ook in het donker!

Met behulp van een verlichtingsplan creëert u een mooie verdeling van verlichting in uw tuin en zorgt u voor de perfecte balans, ook als het donker is!

 

http://www.vindelektricien.be/verlichting-plaatsen/