Tuin info
Image default
Tuin en buitenleven

Isolatiemateriaal voor de planten: vliesdoek vs. noppenfolie

Je buitenplanten wil je goed beschermen tegen vorst. Voor sommige planten is vorst fataal en dat is zonde van je mooie tuin. Wat je dan kunt doen is je vorstgevoelige planten inpakken met isolatiemateriaal. Daarbij wordt vaak gesproken over vliesdoek en over noppenfolie? Waar kies je voor? En waarom? Ontdek het in dit artikel en bescherm jouw planten optimaal tegen de winterkou.

Meer isolatie of beter ademend materiaal?

De discussie tussen het gebruik van vliesdoek of noppenfolie is er een van isolatie waarde tegenover ademend materiaal. Noppenfolie bestaat uit plastic met daarop luchtbellen. Deze luchtbellen zijn gevuld met stilstaande lucht en dat is een uitstekende isolatie tegen kou. Tegelijkertijd laat noppenfolie geen lucht door en loop je daardoor het risico om je planten te verstikken.

Vliesdoek is daarentegen wel ademend materiaal en voorkomt daarmee dat de plant verstikt. Er treedt ook minder snel condensvorming op waardoor de kans op rot en schimmel afneemt. Omdat vliesdoek veel luchtiger is heeft dit wel tot gevolg dat de isolatiewaarde een stuk lager is.

Wanneer gebruik je vliesdoek?

Vliesdoek is met name geschikt voor het afdekken van bijvoorbeeld tropische planten die je in de winter niet binnen kunt zetten. Voor veel planten is het risico in de winter niet dat ze bevriezen maar dat ze uitdrogen omdat ze het bevroren water niet op kunnen nemen. Omdat vliesdoek lucht- en waterdoorlatend is, en omdat het enige vorm van isolatie biedt is het voor veel planten een geschikte oplossing.

Wanneer gebruik je noppenfolie?

Plantenkassen worden vooral geïsoleerd met noppenfolie. Juist hierbij is het belangrijk dat de kou zo min mogelijk binnen kan dringen en daar helpt de hogere isolatiewaarde van noppenfolie bij. En omdat je de noppenfolie niet rechtstreeks op de planten aanbrengt lopen ze ook niet het risico op verstikking.

Je kunt noppenfolie overigens wel gebruiken als directe isolatie voor planten, bijvoorbeeld bij strenge vorst. Zorg er dan wel voor dat je een paar gaten in de folie prikt zodat de plant kan blijven ademen. Maak ook een gat onderin zodat condens en ander water een uitweg heeft.

Andere aandachtspunten bij het inpakken van planten

Of je nu noppenfolie of vliesdoek gebruikt, zorg er altijd voor dat het inpakmateriaal droog is wanneer je het gebruikte. Een vochtige verpakking kan leiden tot schimmel en rot. Het zou zonde zijn wanneer je planten netjes inpakt tegen vorst en er daarna achter komt dat de plant is weggerot! Haal om dezelfde reden het vliesdoek of de noppenfolie zo snel mogelijk weg nadat de vorstperiode voorbij is.