Tuin info
Image default
Woning en Tuin

Hoe kun je het beste zelf een vijver aanleggen?

Het hebben van een vijver kan enorm leuk en sfeervol zijn. Er kunnen verschillende soorten vissen en planten in de vijver leven en het is tevens een mooie toevoeging aan een woning. Maar is het ook mogelijk om zelf een vijver aan te leggen? En wat zijn hiervoor de belangrijkste voorwaarden? In deze blog wordt er meer uitgelegd over het zelf aanleggen van een vijver.

De soort vijver

Het is belangrijk om van tevoren te bepalen wat voor soort vijver er aangelegd wordt. Er zijn dan ook verschillende soorten vijvers die gebouwd kunnen worden. Er wordt eenmaal een andere aanpak gehanteerd voor een vijver met veel vissen dan een vijver met veel planten. Houd er rekening mee dat een vijver met vissen een pomp vereist die het water schoonhoudt in verband met de ontlasting van de vissen. Een vijver met alleen planten is dus vaak makkelijker te onderhouden. Daarnaast is het van belang om de vorm van de vijver te bepalen. Het meest voorkomend is een ‘folievijver’. Hier kunnen zowel planten als vissen in voorkomen.

Vervolgens is het van belang om te kijken naar de plek waar de vijver komt. Dit is een enorm belangrijke stap. Houd rekening met omliggende bomen en struiken (vanwege vallende bladeren), maar ook is het belangrijk dat de vijver genoeg zonlicht krijgt. Zodra er gekozen wordt voor een vijver met vissen en er dus een pomp geïnstalleerd moet worden, moet er rekening gehouden worden met elektriciteit. 

Het ontwerp van de vijver

Ondanks dat er gekozen kan worden voor een voorgevormde vijverbak, is het ook mogelijk voor het maken van een eigen ontwerp. In dat geval kan er vijverfolie gekocht worden en het gat wordt zelf gegraven. Vervolgens moet er gekeken worden naar de juiste diepte, maar ook naar de breedte en lengte van de vijver. 

Kies de juiste pomp en filter voor de vijver

Voor een vijver met vissen moet er een goede pomp aangeschaft worden. Omdat er veel verschillende soorten pompen zijn, is het aangeraden om een professional hiervoor in te schakelen. Zij kunnen helpen bij het kiezen van de juiste pomp en filters.

Graven maar!

Nadat deze stappen goed overwogen zijn, is het tijd om te gaan graven en bouwen van de vijver! Op het internet zijn er enorm veel tips te vinden over hoe het graven en bouwen van een vijver op de juiste manier gedaan kan worden. Zodra het gat gegraven is, kan de folie gelegd worden. Vaak wordt er gekozen voor een EPDM-folie. Dit soort folie gaat heel lang mee en is dan ook ideaal voor vijvers. De folie wordt namelijk naar de vorm van de vijver. 

Laatste stapjes

Na het leggen van de folie kan er gekozen wat voor soort bodem er geplaatst wordt in de vijver. Een populaire keuze is substraat. Substraat zorgt ervoor dat het vijverwater helder blijft en laat de planten mooi groeien. Gebruik daarentegen nooit potgrond voor het vullen van een vijver. Vervolgens is het tijd om de vijver te vullen met water. Kraanwater is hiervoor het beste en schoonste! Daarna is het tijd voor het aanleggen van de planten. Zuurstofplanten zijn essentieel voor helder water. Denk bijvoorbeeld aan naaldkruid, hoornblad of waterpest. Zodra de zuurstofplanten zijn aangelegd, kan de vijver afgewerkt worden. Kies voor mooie planten, zet de puntjes op de i en kies eventueel voor leuke vissen. Nu is de vijver helemaal compleet! Neem voor tips een kijkje op deze website: https://www.vijverhandboek.nl/