Misschien klinkt het als een compleet nieuw product, misschien heb je er wel eens eerder iets (vaags) over vernomen: het fenomeen hydrokorrels. Hydrokorrels zijn speciale korrels die je kunt gebruiken om de planten in je plantenpot extra te ondersteunen in hun groei en ontwikkeling. In dit artikel leggen we je uit wat hydrokorrels feitelijk zijn. Verder gaan we in op de pluspunten die hydrokorrels te bieden hebben en geven we je een aantal handige tips om deze korrels succesvol te gebruiken voor jouw kweek!
Wat zijn dat nu eigenlijk voor soort korrels, die hydrokorrels?In plaats van de term hydrokorrels wordt dit soort korrels ook wel een aangeduid via de twee bekendste merknamen hydrokorrels, namelijk Argex Pokon of Leca. Leca is een afkorting die staat voor ‘Lightweight expanded clay aggregate’. Letterlijk vertaald betekent dit ‘lichtgewicht uitgezet klei aggregaat’. Hydrokorrels zijn dus gemaakt van kleikorrels. Deze korrels zijn verhit, waardoor ze uitgezet zijn en open poriën hebben die veel lucht opnemen. Tegelijk zijn hydrokorrels in staat om veel vocht cq. water op te zuigen.
Betere wortelgroei met hydrokorrelsHet feit dat hydrokorrels veel lucht en vocht kunnen opnemen, leidt tot een heel positief effect als deze korrel soort onder in een plantenpot gestopt wordt. De wortels van je planten krijgen via de hydrokorrels namelijk meer lucht en vocht toegediend. Hierdoor worden plantenwortels niet alleen sterker, maar kunnen ze ook een stuk harder groeien dan wanneer je alleen gewone aarde in je plantenpot gebruikt. De korrels nemen water op, waardoor de wortels niet in een te natte ondergrond komen te staan. Belangrijk is hierbij wel om je planten met hydrokorrels niet té veel water te geven. De korrels nemen namelijk veel water in zich op, maar doen dit natuurlijk niet oneindig! Een voordeel van hydrokorrels op de bodem van je plantenpot gebruiken, is naast de verhoogde groeikracht ook het gegeven dat je minder potgrond nodig hebt in je vaas op plantenpot. Dit is prettig bij planten in grote bakken, die echter nog klein zijn en alle ruimte nodig hebben om een groeispurt te maken. Door iets meer hydrokorrels te gebruiken als bodem, kun je de flora en fauna in je tuin een flinke boost geven!
Wanneer het slim is om hydrokorrels boven in de grond te plaatsenHydrokorrels kun je ook in de bovenste grondlaag van planten stoppen. Dit is met name slimme op tropische dagen. De korrels helpen namelijk te voorkomen dat het water in je planten snel verdampt en houden het vocht in de plantenbak dus efficiënt vast. Hierdoor blijft de planten bodem langer vochtig en kunnen je gewassen beter, sneller en effectiever groeien. Het plaatsen van hydrokorrels in de bovenste laag aarde van planten is overigens niet nodig bij planten die van nature weinig water nodig hebben, zoals cactussen en vetplanten.
Je kunt de hydrokorrels ook door de gehele grond heen mixenEen optie qua toepassing van hydrokorrels is in de derde plaats het mengen van de korrels door de complete plantgrond heen. Ook deze strategie heeft specifieke voordelen te bieden. Belangrijk is dat goed gemengde hydrokorrels in de gehele plantgrond ervoor zorgt dat het vocht dat je in de plant giet, eerlijk en regelmatig worden verdeeld. In combinatie met het goed doorluchten van de grond zorgt dit voor een stabiele en betrouwbare plantengroei.
100 procent hydrokorrels kan ookWat, ten vierde, ook een optie is als je hydrokorrels wilt gaan gebruiken, is om de plantjes die je wilt weken volledig in hydrokorrels de plaatsen. Hierbij wordt er dus geen potgrond toegevoegd. Dit fenomeen, ook wel hydrocultuur geheten, zorgt ervoor dat je de betreffende plant(en) veel minder water hoeft te geven! |